Când vorbim despre prostatită, ne referim la faptul că glanda prostatică este inflamată. Această inflamație se poate datora unui proces infecțios sau nu. Atunci când o bacterie este responsabilă de inflamație, vorbim de prostatită bacteriană și poate fi acută sau cronică, dar în ambele cazuri se identifică agentul infecțios. Atunci când nu există o infecție, ci doar o inflamație, vorbim de prostatita cronică/sindromul durerii pelviene cronice. Puteți consulta clasificarea prostatitelor în secțiunea noastră „Prostatita și durerea pelviană”.
Cum să previi apariția prostatitei
Prostatita cronică este adesea precedată de prostatita bacteriană acută, uretrita, epididimita sau cistita. Agenții patogeni pătrund în prostată prin uretră și sunt transportați de urina din uretră, vezica urinară sau epididimul.
Un procent dintre aceste prostatite acute pot deveni cronice și pot dezvolta dureri (sindromul durerii pelviene cronice). Pentru a preveni apariția prostatitei cronice, este esențial:
- Evitarea în apariția prostatitei bacteriene acute și a altor infecții ale tractului urinar (uretrite, epididimite sau cistite).
- Tratamentul antibiotic adecvat atunci când apar aceste infecții.
Dacă știm că există un risc crescut de cronicizare a prostatitei bacteriene acute atunci când tratamentul antibiotic nu a durat suficient de mult timp. Se recomandă ca acesta să fie menținut timp de 6 săptămâni. Este dificil de stabilit cât durează prostatita acută, deși este adevărat că după ce se începe tratamentul cu antibiotice, simptomele sunt de obicei ameliorate în prima săptămână.
Cum să evitați apariția prostatitei acute, a epididimitei, a uretritei, a cistitei?
- Mențineți relații sexuale protejate.
- Evitați relațiile sexuale riscante.
- Evitați să aveți relații sexuale dacă partenerul prezintă simptome de infecție.
- Urinați după actul sexual.
- Evitați să prelungiți sau să rețineți ejacularea.
- Igiena intimă adecvată (curățenia șanțului alb-prepuțial).
- Evitați deshidratarea.
- Evitați traumatismele repetate în zonă (ciclism, motociclism, călărie).
- Evitați șederea prelungită.
Evitarea acestor infecții reduce riscul apariției prostatitei cronice și a durerilor pelviene. Cu toate acestea, uneori nu există nicio infecție anterioară. Au fost identificate și alte cauze posibile:
- Inflamația datorată unui traumatism (mersul pe bicicletă, motocicletă, cal).
- Inflamație datorată florei prostatice obișnuite.
- Tulburări imunologice.
- durere neuropată
- Factori psihologici, cum ar fi stresul.
Cu cunoștințele pe care le avem până acum, putem spune că evitarea traumatismelor repetate (ciclism, călărie), statul prelungit în șezut și controlul stresului ajută la evitarea agravării durerii.
A trăi cu prostatita cronică nu este ușor, din cauza simptomelor pe care le produce, provocând un grad semnificativ de anxietate și depresie. Aceste emoții pot amplifica durerea și agrava simptomele. De aceea, este foarte util să gestionați stresul în mod corespunzător.

Câte controale anuale ale prostatei sunt necesare?
O vizită anuală la urolog este recomandată începând cu vârsta de 50 de ani pentru a preveni cancerul de prostată. Dacă avem antecedente familiale de cancer de prostată, ar trebui să o devansăm la 45 de ani.
Dacă apare orice alt simptom al prostatei (nevoia de a urina frecvent, noaptea, scăderea forței, întreruperea fluxului urinar, durere la ejaculare etc.), trebuie să ne prezentăm la urolog atunci când apare și să efectuăm controalele recomandate.
În prostatita cronică, principalul simptom este durerea, care este localizată în principal la nivelul perineului, testiculelor, zonei suprapubiene și penisului. Durerea poate apărea și în timpul ejaculării și al urinării.
Durerea poate fi însoțită de simptome urinare, cum ar fi frecvența și urgența și disfuncții sexuale. Problemele de erecție apar la 15-40% dintre pacienții cu prostatită.
Modificările PSA pot fi observate uneori la pacienții cu prostatită bacteriană sau abacteriană, deși acest lucru nu este frecvent.
Întotdeauna recomandăm ca, dacă apare oricare dintre aceste simptome, să fie consultat un specialist urologic. În cazurile de prostatită cronică, monitorizarea multidisciplinară permite un tratament mai eficient.
Sfaturi de specialitate pentru a avea grijă de prostată
Există o serie de obiceiuri care ne pot ajuta să menținem o prostată sănătoasă și, mai ales, atunci când există deja dureri pelviene, să prevenim agravarea acestora.
- O dietă adecvată.
- Evitați constipația.
- Evitați să stați jos pentru perioade lungi de timp.
- Evitați sporturile sau activitățile cu impact pelvian. Mersul pe bicicletă, pe motocicletă, alergarea, serii solicitante de exerciții abdominale etc.
- Se recomandă mersul pe jos și înotul.
- Întinderi zilnice.
- Folosirea pernei pelviene/float (nu întotdeauna amelioratoare).
- Evitarea fumatului.
- Evitați alcoolul.
- Odihnă adecvată.
- Gestionarea stresului. Se recomandă meditația.
- Protejarea zonei pelviene de frig și umezeală.
- Aplicarea de căldură uscată în zona pelviană.
Dieta și alimentele care ajută la menținerea prostatei sănătoase
Se recomandă o dietă bogată în fibre, fructe și legume proaspete. Aceasta va ajuta, de asemenea, la menținerea unui ritm intestinal adecvat și la evitarea constipației.
Băuturile alcaline sunt considerate băuturi prietenoase cu prostata,
deoarece nu sunt iritante, spre deosebire de băuturile acide. De exemplu, sucurile verzi cu castravete, spanac, țelină, măr verde, avocado sunt foarte recomandate.
Suplimente precum pysillium pot, de asemenea, să amelioreze simptomele, precum și să ajute la reglarea tranzitului intestinal.
Tratamentul prelungit cu antibiotice, cum ar fi Ciprofloxacina sau altele, alterează adesea microbiomul intestinal și al tractului urinar. Microbiomul este ansamblul de bacterii care populează în mod natural intestinul și tractul urinar și care ne apără de agresiuni și posibile infecții. S-a văzut că pacienții cu infecții repetate au alterată această barieră defensivă. Sunt recomandate suplimentele cu probiotice și prebiotice, mai ales după un tratament antibiotic prelungit.
Alimente pe care să nu le consumi dacă suferi de prostatită
Anumite sensibilități la alimente, băuturi și suplimente sunt frecvente în cazul prostatitei cronice/sindromului durerii pelviene cronice. Acestea pot varia de la un pacient la altul. În general, vă recomandăm să evitați următoarele alimente, deoarece pot agrava simptomele:
- Alimente picante
- Cafeaua. Cafeaua cu cofeină irită prostata mai mult decât cafeaua decofeinizată.
- Ceaiul.
- Ardei iute/chilli.
- Ciocolata neagră poate, de asemenea, să irite prostata, deși mai puțin decât ciocolata cu lapte.
- Băuturi alcoolice: băuturile spirtoase distilate, vinul sau berea trebuie evitate în prostatită.
- Citricele și sucurile de citrice, cum ar fi portocala și grapefruit.
- zahăr rafinat
- Făinurile rafinate.
Exerciții pentru a menține prostata în stare bună
Se recomandă să nu faceți exerciții sau activități care provoacă impact sau congestie pelvină, cum ar fi: statul prelungit în șezut, mersul pe bicicletă, motociclismul, călăria, alergarea. Toate aceste activități pot agrava sau declanșa durerile de prostată, mai ales atunci când stați jos.
Exercițiile sau sporturile care cresc presiunea intraabdominală vor transmite această presiune la nivelul planșeului pelvian, cum ar fi: serii repetate de abdomene, ghemuiri, ridicarea de greutăți etc. Prin urmare, acestea sunt nerecomandate.
Recomandăm sporturile care nu generează impact, cum ar fi: mersul pe jos, înotul (evitați stilul bras), antrenamentul eliptic și exercițiile de întindere pelviană și generală.
Yoga este controversată în boala de prostată. Recomandăm yoga restaurativă sau nidra, care ajută, de asemenea, la controlul stresului, ceea ce este esențial în prezența durerii. Descurajăm practicarea hatha, vinyasa sau ashtanga yoga, deoarece acestea necesită contracția activă a planșeului pelvian.
Cum să ameliorezi și să previi durerile de prostatită cronică prin exerciții fizice
Atunci când apare durerea pelviană asociată cu prostatita, trebuie exclus sindromul miofascial pelvian. Sindromul miofascial pelvin este un răspuns defensiv al musculaturii pelvine la inflamația/infecția prostatei. Mușchiul este scurtat și hipertonic în marea majoritate a cazurilor. Atunci când apare durerea pelviană, se recomandă adesea exercițiile Kegel, dar acest lucru tinde să înrăutățească durerea. Scopul acestor exerciții este de a întări mușchii pelvieni, dar, așa cum am spus în cazul durerii asociate cu prostatita, mușchiul este de obicei contractat, așa că nu vom face decât să îl suprasolicităm și mai mult. Prin urmare, vă sfătuim cu tărie să nu faceți exerciții Kegel la bărbații cu prostatită/sindromul durerii pelviene cronice, cel puțin până când nu este exclusă prezența unui sindrom miofascial asociat.
Întinderea pelviană cu dispozitive interne (dilatatoare) este foarte recomandată, deoarece ajută la întinderea mușchilor podelei pelvine și ameliorează semnificativ durerea. În general, este afectată și musculatura extra-pelvină, cum ar fi: fesele, partea inferioară a spatelui, abdomenul, coapsele etc. Prin urmare, se recomandă și întinderea acestor grupe musculare.