Marirea prostatei nu este sinonima cu cancerul

Începând cu vârsta de 50 de ani, majoritatea bărbaților încep să se îngrijoreze cu privire la glanda prostatică. Deși cea mai alarmantă boală din această parte a corpului este cancerul de prostată, există și alte patologii comune care afectează această glandă și care ar putea fi confundate cu o tumoare.

În acest articol dorim să explicăm care sunt cele mai frecvente boli care pot afecta această glandă și care sunt tratamentele pentru fiecare dintre ele.

Ce este prostata?

Prostata este o mică glandă masculină situată sub pelvis, mai exact la ieșirea din vezica urinară, care înconjoară o porțiune din uretră. Aceasta face parte din sistemul reproducător și este responsabilă de producerea lichidului seminal. Având în vedere locația sa, este logic că orice modificare la nivelul prostatei va afecta modul în care se elimină urina.

Ce modificări suferă prostata odată cu vârsta?

Principala modificare a prostatei pe măsură ce îmbătrânim este creșterea în dimensiune. Cu toate acestea, atunci când apare o creștere excesivă, este o anomalie care trebuie tratată din timp.

O dimensiune normală acceptată a prostatei este de aproximativ 4 centimetri lungime și 3 centimetri lățime. Atunci când crește mult mai mare decât ceea ce se consideră a fi o dimensiune normală, pot apărea probleme la urinare, deoarece uretra este comprimată și există probleme pentru ca urina să treacă ușor.

Pe de altă parte, pot exista și alte simptome care să indice o patologie, cum ar fi nevoia de a urina de mai multe ori pe zi, un flux redus de urină sau arsuri la urinare.

Cancerul nu este singura boală de prostată

Există multe boli care pot afecta prostata, iar cancerul este doar una dintre ele. Cea mai frecventă boală a prostatei este hiperplazia prostatică, care este o creștere benignă și rareori un simptom al cancerului, dar trebuie tratată pentru funcționarea normală a sistemului urinar.

Odată cu vârsta există un risc crescut de probleme de prostată. Cele mai frecvente boli ale prostatei, în afară de cancer, sunt următoarele:

Hiperplazia benignă de prostată

Hiperplazia benignă de prostată este o mărire anormală benignă a celulelor prostatei. Deși simptomele cancerului de prostată și ale hiperplaziei benigne de prostată sunt foarte asemănătoare, faptul de a avea hiperplazie benignă de prostată nu crește riscul de a dezvolta cancer.

Simptomele hiperplaziei benigne de prostată

Principalele simptome ale hiperplaziei benigne de prostată sunt următoarele:

  • Dificultate la urinare din cauza blocării uretrei.
  • Nevoie frecventă de a urina.
  • senzația că vezica urinară nu se golește complet.
  • Flux slab de urină

Atunci când hiperplazia este foarte severă, aceasta poate duce la o vezică slabă, infecții ale vezicii urinare sau ale rinichilor, blocarea completă a fluxului de urină și insuficiență renală.

Tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată

Deși hiperplazia benignă de prostată nu poate fi vindecată, există medicamente sau chiar intervenții chirurgicale pentru ameliorarea simptomelor. Acestea sunt principalele tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată:

Medicamente

Există două tipuri de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata hiperplazia benignă de prostată și pentru a ameliora simptomele. În primul rând, alfa-blocantele relaxează mușchii din apropierea prostatei pentru a ușura presiunea și pentru a ușura urinarea, dar nu reduc dimensiunea prostatei.

Pe de altă parte, inhibitorii de 5-alfa-reductază ajută la reducerea dimensiunii prostatei, precum și la ameliorarea simptomelor. Acest medicament blochează enzima cunoscută sub numele de 5-alfa reductază, care este responsabilă de transformarea testosteronului în dihidrotestosteron, care stimulează mărirea prostatei.

Intervenție chirurgicală

Atunci când medicamentele nu sunt eficiente sau când simptomele sunt severe, se poate recurge la o intervenție chirurgicală pentru a reduce dimensiunea prostatei. Cea mai recomandată intervenție chirurgicală în prezent, cu peste 550 de pacienți operați în cadrul Departamentului de Urologie al Spitalului Quirónsalud Málaga, este laserul cu holmiu. În orice caz, va fi de competența specialistului să stabilească opțiunea cea mai potrivită pentru pacient.

Prostatită

Prostatita este o inflamație a prostatei, care este adesea cauzată de o infecție bacteriană. Afectează jumătate din populația masculină la un moment dat în viață, iar faptul că suferă de această boală nu crește nici riscul de cancer de prostată sau de alte boli ale glandei prostatei.

Simptomele prostatitei

Deși pacientul nu poate ști de ce boală suferă doar prin prezența anumitor semne (nu uitați că multe boli au simptome comune și doar un diagnostic pus de un profesionist este definitiv), acestea sunt principalele simptome de care poate suferi din cauza prostatitei:

  • Probleme la urinare
  • Senzație de arsură sau durere la urinare
  • Nevoie frecventă de a urina
  • Febră mare și frisoane
  • Dureri în partea inferioară a spatelui sau în burtă
  • Durere în zona inghinală sau a scrotului
  • Presiune sau durere la nivelul rectului
  • Probleme sexuale, cum ar fi lipsa libidoului sau ejacularea dureroasă

Tratamente pentru diferite tipuri de prostatită
Pentru a diagnostica prostatita se pot utiliza mai multe teste, cum ar fi o examinare rectală digitală sau un test de urină. Acestea sunt diferitele tipuri de prostatită care există:

Prostatita cronică sau sindromul durerii pelviene cronice.
Acesta este cel mai frecvent tip de prostatită și poate apărea la bărbați de la vârste tinere până la vârste înaintate. Simptomele pot apărea și dispărea, cum ar fi durere sau disconfort în zona inghinală sau a vezicii urinare.

Pentru prostatita cronică există diferite tratamente, în funcție de simptome. Pot fi administrate medicamente antiinflamatorii pentru a ameliora durerea sau alfa-blocante, care relaxează țesutul prostatic pentru a facilita trecerea urinei. Dacă este prezentă o infecție, aceasta trebuie tratată cu antibiotice.

Prostatita bacteriană acută

Acest tip este cauzat de o infecție bacteriană și apare brusc. Principalele simptome sunt frisoane, febră mare și sânge în urină. În plus, nivelul PSA este de obicei mai mare decât în mod normal.

Deși este cel mai puțin frecvent dintre toate tipurile de prostatită, este cel mai ușor de diagnosticat și de tratat, deoarece se poate vindeca în câteva săptămâni doar cu antibioticele prescrise de un specialist.

Prostatita bacteriană cronică

Ca și cel precedent, și acest tip de prostatită este cauzat tot de bacterii, dar este mai grav decât cel anterior, iar singurul simptom este infecția vezicii urinare. Cauza principală poate fi un defect al prostatei care permite bacteriilor să se acumuleze în tractul urinar. Cel mai bun tratament pentru acest tip de prostatită este utilizarea de antibiotice timp de săptămâni sau chiar luni.

Prostatita inflamatorie asimptomatică

Această boală nu produce niciun simptom și, de obicei, este detectată atunci când se fac teste pentru alte afecțiuni, cum ar fi cauza infertilității sau a cancerului de prostată. În cazul prostatitei inflamatorii asimptomatice, poate fi prezentă și o concentrație crescută de PSA, iar tratamentul va consta în medicamente antiinflamatoare.

Lasă un comentariu